Faworki
Skladniki
- 500 g maki pszennej
- 40 g masla
- 6 zoltek
- 1/2 lyzeczki soli
- 2 kieliszki spirytusu
- ok. 100 g gestej kwasnej śmietany
- 1,5 kg smalcu lub 2 litry oleju
- cukier puder + wanilinowy
Przygotowanie
- Mąkę posiekać z masłem na stolnicy, dodać żółtka, sól, spirytus oraz tyle śmietany aby połączyć składniki w dość twarde ciasto (jak na makaron).
- Wszystkie składniki dokładnie wyrobić (ok. 10 minut), a następnie bić ciasto wałkiem tak długo, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza (rozbite ciasto składać i ponownie rozbijać).
- Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce mniej więcej na godzinę. Potem bardzo cienko je rozwałkować, w razie potrzeby podsypując mąką.
- Rozwałkowane ciasto pokroić nożem lub radełkiem na paski o szerokości ok. 3 cm i długości 8 - 10 cm. W środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta, tak aby utworzył się węzeł.
- W garnku rozgrzać tłuszcz (ok. 180 stopni C) i do gorącego wkładać przygotowane faworki. Smażyć partiami, z obu stron, na złoty kolor.
- Wyjmować na papierowe ręczniki aby ociekły z tłuszczu. Wystudzone posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL